Dag 4 - Zoek de verschillen

Een bezoek aan het Fashion Institute of Technology, een school waar studenten met creativiteit worden klaargestoomd om de Amerikaanse markt te veroveren. Wij worden hartelijk verwelkomt door Marianne Klimchuck die ons rondleidt op deze school. Het gebouw oogt prestisieus en nog voor we de hal van het gebouw uit zijn worden we getrakteerd op een sterk staaltje 'name dropping' van alle beroemdheden die hier op school hebben gezeten. Na een korte rondleiding over verschillende afdelingen, bijvoorbeeld de montage ruimte waar studenten o.a. de fijne kneepjes leren van het maken van reclame, schuiven wij aan in een klas laatste jaars bachelors. Er is ruim gelegenheid om met deze studenten te praten over hoe het is om te leven in deze stad en hoe zij het onderwijs ervaren. Zij zijn bijzonder open in het delen van hun ervaringen. Duurzaamheid is a big issue op deze opleiding waar onder andere verpakkingsmateriaal wordt ontworpen en gemaakt. De studenten die ik sprak zijn onder de indruk van de manier waarop Nederland met duurzaamheid om gaat. Na wat heen en weer vragen over onderwijs, gaan de gesprekken al snel over alledaagse dingen. Hoe verschillend zijn wij eigenlijk? Ik vroeg aan een van hen hoe zij het leven in de stad ervaart. Zij gaf aan dat New York eigenlijk niet te vergelijken is met de rest van Amerika, net zoals Amsterdam eigenlijk niet representatief is voor de rest van Nederland. We bespreken de invloed van de media op ons beeld van beide landen. Natuurlijk weet ik dat Amerikanen ook maar gewone mensen zijn. Toch verbaas ik me over de "gewoonheid" van deze studenten.

 

's Middags gaan we op bezoek bij Verenigde Naties. We lopen door het gebouw terwijl alle zorgvuldig gestampte tentame rijtjes uit de colleges voor onze ogen verschijnen. Veel informatie hadden we al maar wanneer je er rondloopt en uit je ooghoek minster Koenders voorbij ziet schieten, gaat de theorie leven. Morgen komen we hier terug voor een lezing. Ik heb de VN ervaren als een plek vol hoop en idealen. Het ontbreekt mij op dit moment aan tijd om alle opgedane indrukken te verwoorden. En misschien moet je ook wel een "maatschappijleer vakidioot" zijn om een uitgebreide verhandeling over het functioneren van de VN te willen lezen. Dit zal ik u dan ook besparen. Wat mij vooral aan dit bezoek is bijgebleven is dat verschillen tussen landen er altijd zullen blijven. Het is de kunst gemeenschappelijk doelen te vinden en om deze vervolgens ook waar te maken. Dit inzicht, en een stempel in mijn paspoort, rijker verlaat ik het gebouw.

 

Terwijl ik dit blog schrijf realiseer ik mij dat ik de hele dag bezig ben geweest met het zoeken van verschillen. Ik vraag mijzelf af waarom ik zo gefocust ben op de verschillen. Is dat omdat ik mij prettig voel in een wij-zij verdeling? Kan ik mij onbewust toch moeilijk indentificeren met de rest van de wereld terwijl mijn morele kern vindt dat ik dit wel zou moeten kunnen? Ik zocht de verschillen en de overeenkomsten werden mij gepresenteerd. Dit geeft stof tot nadenken.